Jak kształtowała się kuchnia żuławska?

0
Share

Osoby, które planują odwiedzić Żuławy Wiślane, powinny skosztować regionalnych potraw. Faktem jest, że żuławska kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju. Opisywany region słynie z m.in. zupy z raków, pieczonej kaczki z kaszą owsianą czy też klopsów z kaparami. Wybór specjałów jest o wiele większy, więc każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Warto wspomnieć, że wiele przepisów pochodzi z różnych stuleci. Ponadto, nadciągnęły one z wielu zakątków Europy, więc nie ma tutaj mowy o monotonii. W dużej mierze odpowiada za to burzliwa przeszłość. Miało tutaj miejsce wiele burzliwych zdarzeń historycznych. Dynamicznie zmieniała się także lokalna społeczność. Nowi mieszkańcy mieli zupełnie inne upodobania kulinarne, które z czasem zaczęły się mieszać.

Co jadano w przeszłości?

Nikogo nie zdziwi, że w przeszłości potrawy przygotowywano głównie z tego, co udało się złowić lub upolować. Hodowano również zwierzęta, jednak sporym zainteresowaniem cieszyła się dziczyzna. Podstawą diety mieszkańców Żuław były ryby słodkowodne oraz morskie. Chętnie wykorzystywano mięso drobiowe, z dzika, a także sarny. W niektórych domostwach własnoręcznie przyrządzono wyroby wieprzowe lub wołowe. Mleko krowie służyło do produkcji serów półtłustych. Biedniejsi mogli liczyć wyłącznie na sery odtłuszczone. Nie można nie wspomnieć o płodach rolnych. Ze zboża wyrabiano kilka typów mąki oraz kaszy. Sprawiło to, że lokalnym przysmakiem stała się m.in. kaczka z kaszą owsianą. Mięso nierzadko serwowano z warzywami, a nawet owocami.

Jakie desery cieszyły się popularnością?

Niemal wszyscy mieszkańcy Żuław mogli korzystać z darów natury. Normą było posiadanie sadu owocowego. Zebrane plony idealnie sprawdzały się podczas wykonywania deserów. Dużą popularnością cieszyły się marmolady, galaretki, konfitury, masła jabłkowe. Oprócz tego na stół często lądowały ciastka z masy marcepanowej oraz piernikowej. Warto wspomnieć również o świątecznych wypiekach, takich jak np. ciastka adwentowe z pieczonymi jabłkami oraz orzechami. Do picia podawano przede wszystkim wina owocowe.

Related Posts